Staklo - Pitanja i odgovori


Najznačajnije dostignuće na polju usavršavanja izolacionih sposobnosti stakla je proizvodnja nisko-emisionog stakla (low emissivity glass – Low E).

To je staklo presvučeno vrlo tankim niskoemisionim filmom (selektivan sloj molekula oksida). Nanešeni film smanjuje prohodnost toplotnih zraka kroz staklo dok istovremeno propušta svetlost. Jednostavnije rečeno, niskoemisioni film reflektuje toplotu natrag u pravcu njenog izvora. To praktično znači, da leti toplotni zraci sunca ne prodiru u prostoriju, a zimi toplota grejnih tela ostaje zarobljena u sobi. Na ovaj način ostvaruju se velike uštede energije, a boravak u prostoriji je mnogo prijatniji. Nisko-emisiona stakla se zbog svih ovih karakteristika smatraju i ekoloskim jer smanjenjem toplotnih gubitaka smanjuje se i ukupna potreba za proizvodnjom energije potrebne za grejanje pa samim tim i emisije štetnih gasova u atmosferu.

Za dalja poboljšanja termičkih svojstava izmedju stakala se smešta ispuna u vidu plemenitog gasa Argona (gas bez boje, mirisa i ukusa, neškodljiv) ili dugi plemeniti gas (Krypton, Xenon) kao i mešavine plemenith gasova koji poboljšavaju toplotni koeficijent u odnosu na vazduh. Kod ovih stakala koeficijent provodljivosti je 1.1 W/m2K, a gubitci toplote su manji za 60 - 70% u odnosu na obična stakla.


Flot staklo (float glass) je obično prozorsko tj. ravno staklo izradjeno flot tehnologojom.

Dobija se tako što široka traka rastopljene mase klizi po tečnom metalu u komori sa kontrolisanom atmosferom. Masa se postepeno hladi i nastaje staklo idealno ravne površine, koga odlikuju prozirnost i bistrina staklene mase, ujednačenost debljine i paralelnost površina. U osnovnu smesu se mogu dodati razne primese sto omogućava proizvodnju stakla različitih boja, namene, osobina.

Flot staklo nema optičkih prelamanja, standardne boje stakla su: bezbojna, bronza, zelena, siva, azur, tamno plava. Upotrebljava se za ostakljivanje prozora, vrata, zimskih vrtova, fasada zgrada.


Stopsol staklo (stopsol glass) se odlikuje odličnim fotometričkim i energetskim karakteristikama. Ono je reflektujuće, tj. staklo za kontrolu energije.

Sva zračenja koja dobijamo od sunca i koja prolaze kroz staklo i dospevaju u prostorije vašeg doma ili radnog prostora nazivamo dodatcima sunčeve energije. Zimi će vam nesumljivo prijati jer će kompenzovati gubitke toplote ali leti ćete imati problem pregrevanja prostorija ukoliko imate velike staklene površine, stoga je najbolje koristiti stakla sa reflektujućim slojem odnosno stakla za kontrolu energije.

Stopsol je reflektujuće staklo proizvedeno na podlozi parsola pirolitičkim postupkom što znači da je tokom proizvodnje stakla, na još toplu masu, nanesen prskanjem sloj selektivnih metalnih oksida koji su u tu masu utonuli. Refleksni sloj je trajno zaštićen staklenom masom i nije podložan nikakvim promenama svojstva u bilo kakvom obliku kroz vreme.

Ovaj sloj selektivno propušta količinu svetlosti i vrstu zračenja prema njihovoj talasnoj dužini ali on ne deluje na izvore toplote bez svetlosti (radijatore, peći i sl.) jer ta zračenja pripadaju spektru IC zraka duge talasne dužine.

Pored ovih osobina njegova visoko reflektivna spoljna površina, čini ga čestim izborom kada je potrebno zakloniti unutrašnjost prostora od pogleda prolaznika. Napomenuli bi smo da efekat refleksije zavisi od odnosa unutrašnjeg osvetljenja i spoljašnje količine svetlosti. Drugim rečima noću kada je napolju mračno a unutrašnjost prostorija je osvetljena veštačkim svetlom, staklo je providno gledano sa spoljne strane, dok tokom dana kada je sunčano, staklo je reflektivno (efekat ogledala) gledano sa spoljne strane.

Kao dodatak solarnom faktoru, energetski faktor u paketu često još dodatno poboljšava nisko-emisiono staklo.

Često se može čuti termin “vakum staklo”, međutim treba znati da tehnički IZO staklo nije vakum staklo i da je to narodski izraz, jer kad bi smo iz međuprostora dva stakla ispumpali vazduh, a ne bi napunili međuprostor nekim drugim gasom, dobili bi konkavna – udubljena stakla.

Pravilan naziv je IZO staklo koje je sastavljeno od dva ili više stakala, odvojenih međusobno hermetički zatvorenim međuprostorom (izo komora). Međuprostor - je uvijek napunjen vazduhom ili "tromim" gasovima kao što su argon, kripton, xenon ili SF6. Od vrste gasa direktno zavisi i toplotna izolacija. Što je gas teži, to je bolja toplotna izolacija, s tim da moramo paziti na širinu međuprostora. Za svaki gas je posebno zahtevana optimalna širina međuprostora:

• Vazduh ili argon gas - debljina aluminijumskog ili pvc distancera 16 mm
• Kripton gas - debljina distancera 10 mm
• Xenon gas - debljina distancera 8 mm
• SF6 gas - debljina distancera 8 mm


Razbijeno staklo se može zameniti novim identičnim ili sličnim staklom ako je u pitanju proizvod na kome je moguća zamena stakla, tj.ako je lajsna na prozoru montažno demontažna. Većina današnjih proizvoda od PVC-a, Aluminijuma i drveta imaju mogućnost zamene stakla. Postoje i poneki proizvodi gde je staklo recimo uliveno i izrađeno sa samim profilom ili panelom, u tom slučaju ne može da se zameni samo staklo već mora da se menja celo krilo ili panel. Ovo može biti jedan od parametara za pravilan izbor Vaše stolarije.

stolarija.aspx