Montaža i garancija - Pitanja i odgovori


Ukoliko ne želite da naši majstori izađu na teren i uzmu precizne dimenzije otvora za Vašu stolariju, možete sami premeriti željene otvore .

Uzimanje mera zavisi od postojećeg stanja otvora za stolariju. Naime ukoliko je u pitanju novogradnja uzimanje mera nije veliki problem, dok prilikom uzimanja mera za stolariju pri čemu se predhodno mora demontirati stara stolarija postupak je dosta teži zbog nepristupačnosti za uzimanje tačne mere.

Ukoliko se mere uzimaju za novogradnju (otvore u kojima nije nikada bila stolarija). postupak je sledeći: prva mera je širina i meri se na tri mesta od zida do zida na samom dnu, sredini i vrhu otvora, najmanja mera je mera koja se upisuje kao širina svetlog otvora. Druga mera je visina i takođe se meri na tri mesta uz levu bočnu stranu, sredinu i desnu bočnu stranu, najmanja mera se upisuje kao visina. Ukoliko se radi o vratima uzima se i dubina zida (dubina štoka). Da bi se i ova mera uzela pravilno potrebno je da su zidovi omalterisani i izgletovani. Tada se meri dubina zida sa leve strane na tri mesta po visini i sa desne strane po visini na tri mesta. Najmanja i najveća mera se upisuju i dostavljaju. Takođe se mora voditi računa i o tome da se mere uzimaju sa kote gotovog poda (postavljen parket, laminat, keramika ...). Na kraju se upisuje i smer željenog otvaranja. Prilikom uzimanja mera obratiti pažnju da li postoji „zub“ sa leve i desne strane otvora i koliki je da bi se na njega mogla osloniti pervajz lajsna.

Ukoliko se mere uzimaju na već postojeću stolariju koja se demontira pa ugrađuje nova, oprez mora biti veći jer su veće mogućnosti za greške. Savetujemo vas da pozovete naše montažere i predupredite propuste (visina zuba roletne, dubina roletne, širina slepih štokova ... Ukoliko ste se odlučili da ipak mere uzmete sami onda : Skinite pervajz lajsne i blago uštemujte zid na nekoliko mesta kako bi ste došli do sva četiri kraja stolarije, uzmite njene tačne mere na dva mesta po širini i visini. Ukoliko primetite bilo šta čudno skicirajte i zapišite svaku meru.

Sa ovako uzetim merama dođite u salon stolarije gde će vam zaposleni u zavisnosti od tražene stolarije odrediti dimenzije stolarije koja treba da se poruči i proizvede. Proizvodne mere stolarije moraju biti malo manje od dimenzija svetlog otvora kako bi se u isti mogle nesmetano ugraditi, naštelovati, termički izolovati (kod zamene stare stolarije mere proizvodne mere će u većini slučajeva biti iste kao i kod stare stolarije).


Napominjemo da je, ako sami uzimate precizne mere, svaka odgovornost na Vama, kada je reč o dimenzijama poručenog prozora/vrata.


GARANTNE IZJAVE:

• Svi proizvodi iz prodajnog asortimana fasadne stolarije imaju garantni rok od 24 meseca od dana prodaje krajnjem kupcu.

• Sledeći proizvođači obezbeđuju dodatni rok garancije:

„Velux“ - 10 godina garancije, ukoliko se ugrađuje krovni prozor sa EDW 2000 opšivkom, a bez pomenute opšivke, garancija na prozore je 5 godina.
„Alumil“ i „Gealan“ - 10 godina na postojanost boja i na otpornost klimatskih uticaja, 5 godina na dobru zalivenost stakla i 3 godine na funkcionalnost i rad svih mehanizama i okova

• Inženjering servis doo – saloni All4Home garantuju da su svi proizvodi koje ste kupili u našim prodajnim mestima ili kod ovlašćenih distributera bez nedostataka u materijalu ili izradi.
• Svi proizvodi iz prodajnog programa fasadne stolarije su atestirani u skladu sa važećim standardima i poseduju odgovarajuće sertifikate.
• Servis i održavanje su obezbeđeni u garantnom roku, a rezervni delovi i posle garantnog roka.

GARANTNE OBAVEZE:

• Sve nefunkcionalnosti proizvoda nastale greškom u proizvodnji, kao i sva oštećenja nastala u procesu manipulacije i transporta, do trenutka predaje krajnjem kupcu otklanjamo besplatno.
• Ako popravka traje duže od 10 dana, garantni rok se produžava za vreme trajanja popravke. U slučaju nemogućnosti da otklonimo nefunkcionalnost, proizvod ćemo zameniti drugim proizvodom istog ili odgovarajućeg tipa.
• U slučaju neopravdane reklamacije kupac snosi troškove po važećem cenovniku (kao da je odredjena intervencija izvršena van garantnog roka).
• Nakon garantnog roka rezervni delovi i servisne usluge su obezbedjene još najmanje 5 godina.
• Sve garantne obaveze važe isključivo na teritoriji Republike Srbije.

GARANCIJA NE VAŽI:

• Za oštećenja proizvoda nastala u transportu nakon kupovine, oštećenja nastala usled nestručne ugradnje kao i ona nastala usled nepažljivog rukovanja i upotrebe proizvoda u uslovima kojima nije namenjen;
• Ukoliko je bilo šta prepravljeno na računu ili garantnom listu;
• Ukoliko je proizvod prodat kao oštećen i kupac na to upozoren prilikom kupovine;
• U slučaju više sile.

PRIJAVA REKLAMACIJA:

• Kupac je dužan da kontaktira lice koje je izvršilo ugradnju (uzrok 98% reklamacija je nestručna ugradnja);
• Ukoliko se ispostavi da je reklamacija opravdana, kupac treba da se se obrati ovlašćenom licu u maloprodajnom objektu u kom je proizvod kupljen, i da priloži fiskalni račun i garantni list;
• Servis će u roku od 8 dana obavestiti kupca o načinu i vremenu rešenja reklamacije;
• U slučaju potrebe zamene kupljenog proizvoda, prouzrokovane netačno uzetim merama od strane kupca ili netačno određenim smerom otvaranja vrata, troškovi ponovnog dovoza robe idu na teret kupca (1000 din). Ponovni dovoz robe će biti urađen u vreme koje odgovara prodavcu.

USLOVI EKSPLOATACIJE I ODRŽAVANJA:

• Okove fasadne stolarije od PVC-a ili ALU-PVC-a je potrebno dva puta godišnje podmazati odgovarajućim sredstvom;
• Fasadnu stolariju od drveta je potrebno jednom godišnje premazati odgovarajućim lakom ili bojom, a okove dva puta godišnje podmazati odgovarajućim sredstvom.


Vreme koje je potrebno za montažu stolarije je relativan pojam. Prvi uslov koji mora biti ispunjen je da stolarija koja se ugrađuje mora biti propisno ugrađena po svim standardima i propisima koji opisuju tu oblast. Jako često se može desiti da na vreme ugradnje stolarije utiču kućni red, proširivanje otvora, skidanje stare stolarije (demontaža koja zavisi da li se stara stolarija čuva ili ne isl.), priprema samog mesta za ugradnju (pomeranje nameštaja isl.), ugradnja i nameštanje dodatne opreme (roletne, komarnici, podprozorske daske...), tako da vremena koja su data u opisu su prosečna vremena koja smo dobili od naših montažera, i ona zavise od artikala koji se ugrađuju:

• ugradnja sigurnosnih vrata bez demontaže 1,5 h
• ugradnja sobnih vrata 1,5 - 2 h
• ugradnja prozora i balkonskih vrata 1 – 1,5 h
• zastakljivanje terasa (3 strane) 3,5 – 4,5 h
• ukoliko ima više elemenata vreme se ne sabira kumulativno
• za svaku demontažu otvora treba dodati oko o,5 h

Nestručna montaža može ugroziti svojstva i funkcionalnost ugrađene stolarije, bez obzira na brzinu kojom je ugrađena. Nemojte insistirati na brzini već na kvalitetu ugradnje.


Zamena stolarije kao što smo već opisali zavisi od dosta činilaca (demontira li se stara stolarija, da li je mesto ugradnje pristupačno, kućni red ...). Ukoliko je zamena stolarije stana od 70 m2 u nekim normalnim radnim uslovima, trebala bi biti završena u jednom radnom danu. Eventualno to može biti i u roku od 6-7 sati pod uslovom da ekipa za montažu ima više montažera. Svakako da bi se ispoštovali svi propisi i standardi potrebno je odvojiti jedan dan, jer kao i u svakom poslu dese se nekad nepredviđene teškoće u vidu nepredvidivih dodatnih radova, što vreme ugradnje može da produži.

Uzimanje preciznih mera od strane naših montažera se ne naplaćuje. Na žalost zbog zloupotreba i nesavesnih „kupaca“, uveli smo tzv. akontaciju od 1.000,00 dinara. U slučaju da dođe do realizacije posla dati iznos akontacije se umanjuje od cene montaže (samim tim možemo reći da je uzimanje mera besplatno). Ukoliko kupac odustane od ugradnje tj. kupovine stolarije ovaj novac se ne vraća i ostaje montažerima kao naknada za utrošeno vreme i rad.


Za naše kupce obezbeđena je demontaža stare stolarije kao i isporuka nove na adresu.

Rok isporuke kupljenih proizvoda iznosi 3-5 radnih dana za kupce koji su kupovinu izvršili u maloprodajnim objektima, odnosno 7 radnih dana za kupce koji su svoju kupovinu izvršili u izložbenim salonima, ili drugačije ukoliko je tako posebno dogovoreno. Za robu koja se izradjuje po porudžbini ovi rokovi počinu da teku od dana izrade poručenih proizvoda.

Za kupce iz Beograda sva kupljena stolarija se dovozi besplatno na adersu. Ukoliko je robu potrebno prevesti van teritorije grada Beograda, prevoz kupljene robe se može organizovati uz naplatu.

Skidanje (demontaža) stare stolarije je takođe obezbeđeno. Naši majstori mogu demontirati postojeću stolariju, uz novčanu naknadu u iznosu od 800,00 din. po elementu. Odnošenje stare stolarije nije predviđeno i na teretu je kupca.


Postupak zamene vrata je složen proces i jako često zavisi od okolnosti koje nismo mogli da lako sagledamo. Naime tek skidanjem pervajz lajsni sa stare stolarije dobijamo delimičan uvid o njenoj montaži. Prilikom skidanja stare stolarije može ponekad doći do manjih oštećenja. Napominjemo da se taj postupak odvija maksimalno pedantno ali nekad zahteva angažovanje alata i pribora koji mogu malo oštetiti zid ili pod (sve u granicama molerskog angažovanja). U 90 % slučajeva ne dolazi do oštećenja ali je ipak potrebno naglasiti i tu mogućnost.

Ugradnja nove stolarije nikada ne oštećuje niti pod niti zid pa su neželjeni efekti isključeni.


Glasniji postupci, kao što je eventualno proširavanje zidarskog otvora tj. štemovanje zida i bušenje rupa u zidu za čelična sidra su vremenski vrlo ograničeni ali proizvode buku. Pre ugradnje obavestite komšije o mogućnostima buke i vremenskom periodu kada je to najmanje štetno po njih. To vreme usaglasite i sa majstorom koji vrši ugradnju.


Pod terminom suva ugradnja vrata se podrazumevaju aktivnosti koji se obavljaju na ugradnji bez prisustva vode (malterisanje ...). U praktičnom smislu to znači da se vrata ugrađuju u otvor korišćenjem materijala za pričvršćivanje i termičko – statičke ispune koja nije na bazi vode. Najvažniji aspekt ovakve ugradnje je što ovakava ugradnja ne prlja postojeći enterijer i može se izvoditi bez obzira na sezonu, pa čak i u vreme dok u prostoru neko aktivno boravi, bez bezpotrebnog pomeranja celokupnog nameštaja i sl. Takođe omogućava besprekorno precizno izvođenje bez buke i prašine.

stolarija.aspx