Roletne i komarnici - Pitanja i odgovori

Postoje dva tipa roletni sa spoljašnjom i unutrašnjom kutijom pa time i dve opcije.

Roletne sa unutrašnjom kutijom (kutija od roletne se nalazi u stambenom prostoru), svih proizvođača, ne samo da poseduju kvalitetno zaptivne kutije, već svojom dobrom zvučnom izolacijom doprinose značajnom smanjenju buke koja dolazi spolja. Sistemi ispunjavaju zahtevane vrednosti termoizolacije po najnovijim uslovima evropskih normi EnEV (DIN 4108-2) i kompatibilni su sa svim prozorskim sistemima. Dodatno se može i dokupiti i termo ispuna koja još dodatno sprečava gubljenje toplote na samoj kutiji.

Što se tiče roletni sa spoljašnjom kutijom, guibtaka energije nema upošte pošto se ona kompletno nalazi napolju na samom profilu prozora t.j. vrata.


Podprozorska daska (solbanak, okapnica ukoliko se montira spolja) kao što i sam naziv kaže se montira na dnu-donjoj ivici prozora.

Može biti izrađena kao unutrašnja ili spoljašnja. Unutrašnja ima isključivo dekorativnu ulogu i dodatno zaštićuje obrađeni otvor oko prozora, omogućavajući lakše održavanje – često se koristi za oplemenjivanje prostora cvećem. Spoljašnja podprozorska daska ima ulogu okapnice (sprovodi svu suvišnu vodu- kišnicu dalje od zidova, tako da nema kvašenja istih i izoluje zidove od vlage nastale skupljanja snega i leda.

Podprozorske daske mogu biti izrađene od različitih materijala (PVC, mermer, drvo, čelični, bakarni ili aluminijumski lim ...) u skladu sa vrstom stolarije, izgledom fasade i unutrašnjim uređenjem prostora.

Podprozorska daska se danas najčešće ugrađuje tako što se prilikom izrade prozora na njegovu donju ivicu ugradi „T“ distancer u koga se kasnije sa spoljašnje i unutrašnje strane utisne podprozorska daska. Na ovaj način se obezbedi kvalitetna i laka ugradnja.


Svi proizvođači mreža za komarnike imaju atestirane proizvode i strogo kontrolisan proces proizvodnje, pa su tako i dimenzije otvora, na mrežama, proračunate da sprečavaju ulazak insekata, a da propuštaju vazduh.

U pojedinim slučajevima komarnici ukoliko se prave u „uradi sam“ opciji mogu biti napravljeni od plastike čije su strune isuviše velikog preseka i time sprečiti pravilan protok vazduha. Svakako savetujemo pravilan izbor proizvođača.


Može, najjednostaviji način da se komarnik opere je sundjerom i krpom. A postupak skidanja komarnika je komplikovan.

Komarnik može da se opere, napravljen je od materijala koji su otporni na vodu. Koristite blagu spunicu i vodu (izbegnite hemiju koja može nagizati materijal od kojeg je komarnik napravljen).

Brisanje sa unutrašnje strane je lako, razvucite komarnik i pređite ga sapunicom pa suvom krpom. Lako i brzo će se osušiti.

Što se tiče spoljašnje strane ponovite proces ukoliko možete prići komarniku, ukoliko je komarnik postavljen na velikoj visini mora se demontirati i obrisati na zemlji. Ukoliko je ovo vaš slučaj potražite savet naših montažera, jer otvaranje i skidanje kutije nije tako lak proces.


I komarnik i roletna se mogu naknadno ugraditi na spoljašnji deo stolarije.
Pri ovom izboru treba imati na umu nekoliko parametara. Naknadnom ugradnjom kutija u kojoj je smeštena roletna ili komarnik dolazi u gornjem delu sa spoljašnje strane otvora. Obično je visine kutije od 15 do 20 cm (zavisi od dužine roletne tj, prostora u kome treba da se „namota“, debljina štoka i krila je oko 12 cm, što praktično znači da će te sa unutrašnje strane videti 3 - 8 cm kutije od roletne u gornjem delu prozora. Naravno u zavisnosti od tipa stolarije koju već imate ovo će biti više ili manje vidno.

Drugo i ne manje važno jeste da cena roletne i komarnika ukoliko idu zajedno sa naručenim prozorom je jeftinija nego ukoliko se kupuju posebno. Takođe je i montaža skuplja (umesto jedne montaže plaćaće se dve jadna za montažu stolarije a jedna za montažu komarnika ili roletne).

Naravno ove sugestije su predviđene za nove stanove gde sve ovo može da se blagovremeno predvidi, za sve one koji na staru stolariju dodaju roletnu ili komarnik ovo je jedina mogućnost.

stolarija.aspx