Drvo-aluminijumska stolarija - Pitanja i odgovori


Prozor predstavlja jedan od najvažnijih elemenat objekta. Prvi utisak, arhitektura i stil objekta, predstavlja oblik krova i oblik veličina prozora. Prozori aluminijum-drvo objedinjuje najbolje osobine drveta kao materijala enterijera i aluminijuma kao spoljnja zaštita drvenih elemenata.
Prozor predstavlja svojevrsni kontakt sa okolinom, na njemu su izražene karakteristike podneblja i klimatskih uslova. Uz ostale elemente objekta mora da zadovolji zahteve u pogledu štednje energije odgovarajućeg osvetljenja i provetravanja unutrašnjosti objekta. Prozori aluminijum-drvo objedinjuje najbolje osobine drveta kao materijala enterijera i aluminijuma kao spoljnja zaštita drvenih elemenata.

Vremenom drvo kao materijal za izradu stolarije gubi na aktuelnosti iz poznatih razloga propadanja. Proces propadanja drveta počinje usled sunčeve svetlosti, tada dolazi do pucanja i ekstremnog širenja pora, sledeća nepovoljna faza je dodir tako ogoljenih drvenih delova sa vodom i vlagom iz vazduha i na kraju mraz koji vlažne površine zamrzava. Iz svega ovoga dolazi do krivljenja stolarije, a samim tim do lošeg zaptivanja.

Sve ove nedostatke otklanjamo aluminijumskom oblogom. Tom prilikom aluminijum štiti drvo od atmosferskih uticaja tako da drvo ostaje netaknuto kao prvog dana montaže. Vezu između ova dva elementa čine specijalne spojnice koje ne prenose naprezanja do kojih dolazi usled širenja i skupljanja materijala. Na kraju, aluminijum se može bojiti plastifikacijom ili eloksažom. I jedan i drugi način, omogućavaju veliki izbor boja, a ujedno predstavljaju zaštitu aluminijuma od atmosferskih uticaja.

Najsavremenije tehnologije tretiraju drvo kao industrijski materijal sa stabilnim mehaničkim karakteristikama. Da bi se do toga došlo drvo je moralo da se dodatno obradi. To je postignuto lameliranjem odnosno poprečnim i podužnim lepljenjem tankih drvenih elemenata dimenzije 30 x 300 mm. Ovim je postignuta povećana mehanička čvrstoća elemenata, eliminisanje greške drveta (čvorovi) i data mogućnost izbora strukture drveta. Za aluminijum-drvo se koristi uglavnom laminat sa neprikidnim vidnim elementima, tj. samo je srednja lajsna iz nastavka. Vrsta drveta i boja bajca moze da se uskladjuje prema Vasem enterijeru (parketu, namestaju i sl.).

Zaptivanje se obezbeđuje zaptivnim gumama različitih profila i u više zona. Stakla mogu biti u više varijanti od standardnih dvoslojnih, nisko-emisiono (low-E), peskirano, stop-sol, pancir, kaljeno itd.

Na ovaj način se dobija najkvalitetnija stolarija, otporna na sve vremenske uticaje, vrhunskog izgleda sa minimumom uloženog održavanja.

Pored dobrog arhitektonskog rešenja kuće, veoma je važan kvalitet i izgled prozora. Pod uticajem kiše, snega i drugih vremenskih nepogoda dolazi do oštećenja na prozorima. U cilju zaštite i lepšeg izgleda prozore oblažemo alumini jumskim oklopom vrhunskog kvaliteta jer univerzalna aluminijum-drvo stolarija je kombinacija koja spaja najbolje karakteristike ugrađenih materijala.

Aluminijum – najefikasnija i najtrajnija zaštita drvenih delova od atmosferskih uticaja. Zaštita aluminijuma se vrši anodizacijom ili plastifikacijom uz mogućnost velikog izbora kolorita.

Drvo – neprevaziđen materijal za enterijer. Povećana trajnost i mehanička čvrstoća postiže se lamiliranjem a zaštita površina TIXO lakovima i poliuretanskim EKO lakovima na vodenoj bazi. Veliki izbor vrsta drveta (jela, hrast, trešnja, jasen i dr.).

Ekvivalentni koeficijent prolaza toplote za alu-drvo profil iznosi k=1,74 W/ (m²K), pri relativnom povrsinskom učešću stakla, odnosno okvira u površini prozora fs=0,64 i fo=0,36.

Profil je testiran na Institutu IMS u Laboratoriji za građevinsku fiziku, drvo i sintetičke materijale. Kada je reč o kvalitetu drveta za ovaj profil, potpuno ste u pravu, mekane vrste drveta ne dolaze u obzir. Za alu-drvo profil koriste se parena bukva i hrast. Nadamo se da su Vam ove informacije pomogle.


Glavne kararkteristike su:

Krilo širine 110 mm (20 mm drvo) i štok širine 88 mm (20 mm drvo).
Mogućnost zastakljivanja staklopaketom do 32 mm ili 130 kg po krilu.
Zaptivanje se vrši EPDM gumama.
Drveni i aluminijumski delovi povezani su specijalnim kopčama
što omogućava cirkulaciju vazduha, a onemogućava kondenzaciju vode.
Profil od posebne legure na peru rama,što sam ram čini čvršćim i bezbednijim
u slučaju pokušaja provaljivanja, produženo za čak do 30 minuta (sertifikovano WK3 klasom).
Poliamid debljine 20 – 24 mm za povećanu toplotnu izolaciju, Uf=1.6 W/M2K.

stolarija.aspx