PVC stolarija - Pitanja i odgovori


Polivinil hlorid ili PVC je moderan sintetički materijal i vrlo važan član široke familije polimera. Hemijska formula PVC-a je CH2=CHCl . Sastavljen od soli (57%) i nafte (43%), Polivinil hlorid je manje zavistan od nafte nego bilo koja druga termoplastika.
Jedna od prvih plastika koja je komercijalno razvijena i danas je u najširoj upotrebi. Dostupan u širokom spektru oblika, PVC nudi varijacije svojstava što ga čini prikladnim za široku upotrebu u modernom životu, od kesica za krv i katetera do dečijih igračaka, slavina, kablovskih izolacija i prozorskih profila.
PVC je termoplastičan materijal. Termoplastični materijali su oni koji mogu biti rastopljeni ponovno i ponovno. Termo plastični materijali zagrejani na određenu temperaturu prelaze u tečnu materiju, a hlađenjem prelaze u čvrstu formu (otvrdnjavaju).

• Čvrst i lagane težine
Otporan na abraziju, lagane težine, odlične mehaničke čvrstoće i tvrdoće - ključne su njegove tehničke prednosti za upotrebu u građevinarstvu i konstrukcijama.

• Lagan za obrađivanje
PVC se može lagano seći, oblikovati, variti i spajati u različite oblike. Upravo zbog tih karakteristika je postao gotovo nezamjenjljiv u proizvodnji prozora, vrata i drugih elemenata građevinske stolarije.

• Dugotrajan
PVC je otporan na degradaciju, hemijsko truljenje, koroziju, udarce i abraziju. Kao proizvod veoma je cenjen kod širokog spektra korisnika koji ga upotrebljavaju za različite proizvode pogodne za spoljašnju upotrebu.
O dugovečnosti proizvoda ide u prilog činjenica da se 85% svetske proizvodnje PVC-a koristi upravo u gradnji i konstrukcijama.
Na primjer, izračunato je da će više od 75% ukupno proizvedenih PVC cevi imati vek trajanja duži od 40 godina sa potencijalom korištenja i do 100 godina. U drugim primenama, kao što su PVC profili za prozore ili PVC vrata, studije pokazuju da će više od 60% ukupno proizvedenih profila imati vek trajanja duži od 40 godina.

• Isplativ
PVC je već desetinama godina popularan materijal za konstrukcije i građevinsku stolariju. Njegove fizičke i tehničke karakteristike osiguravaju odličan odnos cene i kvaliteta. Kao materijal je vrlo konkurentan u uslovima cene, a ta se vrednost i povećava sa karakteristikama izdržljivosti, dugovečnosti i jako niskim održavanjem.

• Raznovrstan
Fizičke karakteristike PVC-a dozvoljavaju dizajnerima visok stepen slobode kada dizajniraju nove proizvode ili građevinske oblike gdje se PVC koristi kao zamena ili materijal za obnovu. PVC je najpoželjniji materijal za reklamne panele, prozorske profile i okvire, sisteme za tekuću i stajaću vodu, izolaciju kablova i mnoge druge primene.

• Uticaj na okolinu
Srazmerno se malo energije potroši tokom proizvodnje PVC-a, a takođe i kod proizvodnje finalnog proizvoda.
Termoplastika se može reciklirati, nakon što se sortira u jednostruki sled, a može takođe biti korišćena i kao deo mešavine za reciklirane proizvode.
Duž cele Evrope nastaju fabrike koje kao osnovni repromaterijal koriste reciklirani PVC ili njegovu mešavinu. Kako je takav materijal lakši, potroši se daleko manje goriva i manje se stvori štetnih gasova tokom njegovog transporta. A nije nevažna ni njegova dugovečnost.
Kada se koristi za proizvodnju stolarije, osigurava velike uštede energije kod grejanja i hlađenja prostorija.

• Vatrootporan
PVC je prirodno teško zapaljiv a prestaje sa gorenjem kada je uklonjen izvor vatre. Upoređujući ga sa najčešćim alternativama, PVC pokazuje bolje karakteristike u uslovima gorivosti, zapaljivosti, širenju požara i otpuštanju toplote.
Novo razvijeni PVC - FR-PVC ima vrlo vidljive prednosti u uslovima niže emisije kiselina, dima i poboljšanih vatrootpornih mogućnosti.

• Napomena
U požaru svi organski materijali, uključujući i polivinil hlorid, proizvode ugljen monoksid (carbon monoxide) koji je otrovan, bez mirisa i potencijalno opasan po zdravlje. Gorući PVC otpušta ugljen monoksid, ugljen dioksid, hydrogen chloride i vodenu paru. Hydrogen chloride je iritantan, ali nije narkotičan, pa njegova prisutnost u razvoju požara može poslužiti kao upozorenje, dok u nekim slučajevima, dole navedenim, može biti toksičan.
Prilikom gorenja PVC-a otpušta se gas hydrogen chloride koji rapidno reaguje sa vodenom parom i stvara korozivnu hidrokloričnu kiselinu. Međutim mnoga Evropska nezavisna istraživanja potvrđuju da prilikom požara nastaje veća šteta od betona koji je pod uticajem plamena i temperature od 1000 C nego od posledica gorenja PVC-a.


Biranje PVC stolarije zavisi od nekoliko faktora. Kao najvažniji faktor je odabir pravog proizvođača PVC profila. To podrazumeva kompaniju koja ima profile ekstrudirane po najvišim tehnološkim standardima. Kod nas se najčešće poverenje poklanja nekim od nemačkih proizvođača REHAU, GEALAN ...

Kada ste izabrali proizvođača trebate birati broj komora profila. On se bira u zavisnosti od prostora gde se ugrađuje stolarija i njegove namene. Ukoliko je u pitanju stambeni prostor bira se profil sa više komora, a ukoliko se u prostoru ne boravi stalno bira se profil sa manje komora.

U našim prodajnim salonima, raspolažemo profilima sa 3, 5 i 6 komora.
Šestokomorni profili se preporučuju za prostorije u kojima se često boravi. Ovi profili imaju najmanji koeficijent termopropustljivosti.
Petokomorni profili imaju neznatno veći koeficijent termopropustljivosti, pa se preporučuju kada imate velike staklene površine ali u kombinaciji sa nisko-emisionim staklima.
Trokomorni profili se, prevashodno, koriste za klizne sisteme, a moguće je postavljati ih u prostorijama u kojima se ne boravi često ili je zid isuviše male širine.

Stolarija se ne može upoređivati samo sa brojem komora, jer su debljina zidova koji ih deli različite od profila do profila kao i dimenzije samog vazdušnog prostora (komora). To praktično znači da se mora posmatrati termopropustljivost celokupnog profila bez obzira na broj komora koji ima.

Takođe prilikom izbora PVC stolarije postoji i estetski momenat, tj. mogućnost da izaberete profil koji je u željenoj boji pa čak i u dekoru drveta isl. Pojedini proizvođači PVC stolarije nude i veliku mogućnost dodatne opreme: komarnici, roletne, podprozorske daske ...

Važna napomena: Stolariju nemojte birati samo po ceni, uporedite karakteristike profila i stakla. Samo tako ćete moći napraviti pravi izbor i uštedeti energiju, a time i izbor PVC stolarije učiniti pravim.

Danas je u ponudi veliki izbor proizvođača PVC profila. Jako često nam se postavlja pitanje „koji je PVC profil najbolji“. Neki od stranih ponuđača (navedeni abecednim redom) na našem tržištu su:

• Alumil
• Aluplast
• Brugman
• Gealan
• Inoutic (ex Thyssen)
• Koemerling
• Rehau
• Salamnader
• Trocal
• Veka

Još će te moći pronaći na tržištu i Stabil, Veru, Schuko ali znatno ređe nego gore navedene profile, uz ove profile možete naći i nekoliko naših proizvođača.

Kako bi pomogli da nađete odgovor na „koji je PVC profil najbolji“ potrebno je navesti važne karakteristike PVC profila.

Svi gore navedeni proivođači pvc profila koriste za proizvodnju profila osnovnu supstancu polivinil hlorid ili PVC. Postavlja se onda pitanje u čemu se onda razlikuju ti profili? Polivinil hlorid (PVC) kao osnovna substanca ne bi bio posebno korisna tvar bez dodatnih aditiva. To je jedan važan detalj po čemu se pvc profili razlikiju!
Razlikuju se po aditivima koji se dodaju u osnovni polivinil hlorid ili PVC kako bi profil zadržao svoju elastičnost pri jako niskim temperaturama, odosno kako bi zadržao svoju čvrstoću kad je spoljašnja temperatura visoka. Naravno tu su još i drugi aditivi koji utiču na sjaj profila, boju profila ali nisu bitni za tehničke karakteristike profila. Svaki proizvođač pvc profila za proizvodnju prozora ima svoju tajnu formulu u količini i vrsti aditiva.
Zato možete često čuti kako PVC stolarija ne valja jer se ne može otvoriti pri jakoj izloženosti suncu ili se profili potpuno izvitopere itd. Naravno da je to moguće kod lošijih vrsta profila.
Pored ovih karakteristika PVC profili se razlikuju po:

• Broju komora u profilu, uvek se broje samo vertikalno položene komore od spoljašnje prema unutrašnjoj strani ili obrnuto. Što je veći broj komora u profilu bolja je toplotna izolacija samog okvira.

• Debljini PVC profila, Debljina profila se meri od spoljašnje strane prema unutrašnjoj ili obrnuto. Kod 5 komornog profila ne bi trebala biti ispod 70mm.

• Debljini zidova između komora, Još jedan jako važan detalj kod PVC profila je debljina spoljašnjeg zida profila. Puno je bolji profil onaj koji ima deblji spoljašnji zid. Ta debljina bi trebala biti 3mm, no neki proizvođači proizvode i profile za pojedina tržišta sa tanjim spoljašnjim zidom. Posebno obratite pozornost na taj detalj!

• Broju dihtunga, profili za PVC stolariju se proizvode sa dva ili tri dihtunga. Treći dihtung bitno poboljšava zvučna i toplotna svojstva profila. Neki proizvođači proizvode treći dihtung isključivo kao gumeni dihtung dok neki imaju dodatni plastični nosač u koji se postavlja dihtung.

Zbog velikog koeficijenta elastičnosti praznog PVC profila, unutar njega se ubacuje ojačanje koje značajno doprinosi njegovim statičkim karakteristikama, sprečava deformacije nastale od same težine krila (stakla znaju biti dosta teška), sprečava uvijanje i vitoperenje usled uticaja vetra li nekog drugog mehaničkog uticaja.

Ojačanja se izrađuju od pocinkovanog lima debljine od 1,25 mm do 2 mm (najčešće se koriste 1,5 mm) izrađenih kao „O“, „U“ ili „L“ profili.

Postupak za izradu je hladno oblikovanje koje se vrši na linijama za profilisanje. Ovim postupkom se postiže izvanredna čvrtoća izlaznog profila, a površina materijla ne pokazuje vidne tragove oblikovanja. Obezbeđena je visoka tačnost dimenzija, oblika i geometrije po celoj dužini. Po završenom valjanju ojačanja se seku na potrebnu dužinu i ubacuju u PVC profile.

Obzirom na sve veće prisustvo svesti o uštedi energije, u prozorima nove generacije se izbacuje ova vrsta ojačanja. Za proizvodnju profila se koriste specijalne tehnologije, koje ubacivanjem staklenih vlakana u samoj ekstruziji armiraju PVC profil i daju mu potrebne statičke karakteristike. Ovim se izbacuje mogućnost prenosa hladnog vazduha preko ojačanja od pocinkovanog čeličnog lima, a time se dodatno povećavaju uštede u potrošnji energije. Primer ovakvog profila je REHAU-Geneo koji koristi visoko-tehnološki materijal RAU-FIPRO.


Kako bi mogli zadovoljiti svaki arhitektonski stil većina proizvođača je osigurala veliki izbor boja PVC profila. Široki spektar boja za PVC profile i bogata raznolikost površinske strukture profila mogu osigurati svakom arhitekti veliku slobodu u dizajnu. A krajnjem korisniku vrhunsko uživanje u ambijentu punom kolorita. Vrlo visok kvalitet i trajnost boje profila zadovoljava najviše standarde. Boja na PVC stolariji je izuzetno postojana na sve atmosverske uticaje kao što su sunčevi zraci,vetar kiša mraz i temperaturne oscilacije ali je i zaštićena od ljušćenja i pucanja.

Nemački proizvođač GEALAN je razvio tehnologiju proizvodnje PVC profila koji na sebi ima sloj akrila, nanešen u samom postupku proizvodnje.

Termičkim postupkom se osnovno telo profila, koje se u ovom stepenu obrade sastoji od bele, tečne, rastopljene PVC smese, povezuje s obojenom, tečnom akrilnom masom i to nerazdvojivo. Obojena akrilna masa se tačno nanosi na svaku površinu profila, koja je kasnije na gotovom prozoru izložena uticajima sunca, svetla, kiše i snega.
Profil akrilne boje izlazi kao dvobojni profil iz mlaznice za koekstruziju. Postupak koekstruzije daje savršenu boju. Čak i kod sukcesivne zamene krila prozora u isti štok i nakon niza godina se ne mogu videti razlike.

Koekstruzija se kod GEALAN-a primjenjuje od 1980. Potvrda iskustva na tom području je RAL- sertifikat o kvalitetu i sertifikat južno nemačkog centra za plastične mase. Isti postupak se, među ostalim, primjenjuje i kod proizvodnje reciklirajućih profila.

Koje su prednosti akrilnih prozora ?

Prave boje
Akril je naročito otporan materijal. Koristi se desetinama godina kod izrade automobila, a i nakon što je godinama izložen atmosferskim uticajima, ne dolazi do promene boje. Čak i kod česte zamene prozora u isti štok, i nakon mnogo godina se gotovo ne mogu uočiti razlike u boji.

Lagano održavanje
Prozori iz profila sa akrilnim bojama se gotovo i ne trebaju održavati, a održavanje je vrlo jednostavno. Nema skidanja boje, struganja i ponovnog nanošenja boje, pa ni tih troškova. Ovi profili odbijaju prljavštinu, a čiste se vrlo jednostavno sa najobičnijim sredstvima za čišćenje.

Otpornost na ogrebotine
Prozori od profila sa akrilnim bojama imaju glatku, svilenkastu površinu bez pora. Spajanje PVC-a i akrila pod delovanjem visokih temperatura daje naročitu otpornost. Oni nisu otporni samo na ogrebotine, nego i neosetljivi na naslage prljavštine i prašine.

Visoka refleksija
Sunčevo svetlo se najvećim delom reflektuje od belog osnovnog sloja, koji se nalazi ispod sloja akrilne boje koji propušta infracrveno svijetlo. Na taj način se značajno smanjuje zagrevanje profila. Temperaturne razlike između vrlo tamnih i belih prozora su iznenađujuće male.

100% reciklirajući
Prozori sa akrilnim bojama su potpuno reciklirajući. Ostatci profila idu u novi postupak za proizvodnju. Stari prozori se granuliraju i pripremaju za dalju upotrebu. Rezultat je vrlo vredan materijal, koji se može ponovno koristiti u novim proizvodima. Na taj način se ostvaruje zatvoreni kružni tok materijala.

Kada je o „izbacivanju PVC stolarije u Nemačkoj “ reč, treba napomenuti da se u Nemačkoj nalaze najveći i najbolji proizvođači ove vrste stolarije. Takođe, najveći sajam PVC stolarije u svetu se organizuje u Nürnberg-u. To dovoljno govori o zastupljenosti i značaju koji ima PVC industrija u tom delu Evrope, gde je prisutna još iz 60-tih godina prošlog veka.

Dakle, „izbacivanje stolarije“ je, zapravo loš termin koji se često zloupotrebljava kod nas u kontekstu izbacivanja iz upotrebe a ustvari se odnosi na zamenu starih PVC profila za nove, jer je PVC starije generacije imao lošija toplotna svojstva i neke od štetnih primesa kao npr. kadmijum koji je zabranjen u EU ili olovo kao neku vrstu vezivnog elementa što je za današnje ekološke norme neprihvatljivo. Ovakva PVC stolarija se danas izbacuje i stavljaju se novije poboljšane generacije PVC profila. Takođe stari profili nisu bili UV postojani pa je došlo do promene kolorita stolarije, sve ovo govori o današnjim potrebama za menjanje starih profila novim - „izbacivanju PVC stolarije u Nemačkoj“

PVC stolarija novije generacije je u potpunosti neškodljiva, izuzeta je bilo kakvih supstanci štetnih po zdravlje čoveka, štaviše, u najvećem broju slučajeva preporučujemo upravo ove profile za Vaš dom. Danšnja PVC stolarija poseduje sjajne karakteristika a to su:

• nepromenjivost boje
• zadovoljavajuću mehaničku čistoću,
• odgovarajuću tvrdoću i krutost,
• otpornost na udar, habanje, hemikalije
• otpornost na vremenske uslove, teško zapaljiv i van plamena samogasiv.

stolarija.aspx